Syrop z mniszka lekarskiego

Po raz pierwszy zrobiłem syrop z kwiatów mniszka lekarskiego według znalezionego w sieci przepisu:

Składniki

  1. 600 kwiatów mniszka, bez łodyżek
  2. 2 cytryny
  3. 1kg curku
  4. 1,5 litra wody

Procedura

  1. Kwiaty zalałem wodą i dodałem umyte i pokrojone cytryny wraz ze skórką.
  2. Całość zagotowałem i utrzymywałem gotujące się przez 20 minut.
  3. Odstawiłem na 24h.
  4. Podgrzewałem do odparowania wody i uzyskania syropu.
  5. Gorące przelałem do buteleczek 0.2 litra (wyszło 5).
  6. Owinąłem w ręcznik, pościel i zostawiłem do wystygnięcia (pasteryzacja).

Przyznam, że smak syropu, nazywanego miodem wiosennym, zaskoczył mnie totalnie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *