Gumbo
Opis
Zupę podawać z ryżem, kurczakiem, i posiekaną natką ze szczypiorkiem
Składniki
Instructions
-
- Chorizo (dwie kiełbasy) pokroić na plastry i podsmażyć. (Takie żeby tłuszczu wypuściło sporo nie wiem, tak by się zarumieniło).
- Posiekać jedną cebulę (jakąś większą), paprykę (dwie) w kostkę (takie trochę mniejsze od opuszki kciuka) oraz tak z 6 pałek selera naciowego (albo więcej tak z pół porcji co jest w plastiku sprzedawana) na podobnej wielkości kawałki.
-
- Przygotować zasmażkę. Tak z 4,5 łyżki mąki pszennej i 4,5 masła łyżki. Chyba podsmażyć i mieszać ciągle do jasnobrązowego koloru. Najlepiej zrobić zasmażkę w jakimś garnku. Dodać do zasmażki paprykę, cebulę, seler naciowy i wcisnąć 4-5 ząbków czosnku średniego rozmiaru
-
- Na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 min podgrzewać, mieszając co jakiś czas.
- Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich chorizo z większością wytopionego tłuszczu (trochę zostawić na kurczaka), dodać gdzieś 1,5-2 łyżki mieszanki kreolskiej (podpisana, słoik po musztardzie). Pomieszać z dwie chwilę na ogniu.
- Dodać rosołu (chyba litr, może więcej nie wiem musiałbym zobaczyć jak się nalewa), 4 łyżki sosu Worcestershire, 3 łyżki soku z cytryny.
- Niech się pyrka na małym ogniu przez 20 min.
- Pokroić kurczaka na małe kawałki i usmażyć na resztce tłuszczu z chorizo z 1 łyżeczką kreolskiej przyprawy.
- Do tego ugotować ryż.