Opis

Zupę podawać z ryżem, kurczakiem, i posiekaną natką ze szczypiorkiem

Składniki

Instructions

    1. Chorizo (dwie kiełbasy) pokroić na plastry i podsmażyć. (Takie żeby tłuszczu wypuściło sporo nie wiem,  tak by się zarumieniło).
    2. Posiekać jedną cebulę (jakąś większą), paprykę (dwie) w kostkę (takie trochę mniejsze od opuszki kciuka) oraz tak z 6 pałek selera naciowego (albo więcej tak z pół porcji co jest w plastiku sprzedawana) na podobnej wielkości kawałki.
    1. Przygotować zasmażkę. Tak z 4,5 łyżki mąki pszennej i 4,5 masła łyżki. Chyba podsmażyć i mieszać ciągle do jasnobrązowego koloru. Najlepiej zrobić zasmażkę w jakimś garnku. Dodać do zasmażki paprykę, cebulę, seler naciowy i wcisnąć 4-5 ząbków czosnku średniego rozmiaru
    1. Na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 min podgrzewać, mieszając co jakiś czas.
    2. Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich chorizo z większością wytopionego tłuszczu (trochę zostawić na kurczaka), dodać gdzieś 1,5-2 łyżki mieszanki kreolskiej (podpisana, słoik po musztardzie). Pomieszać z dwie chwilę na ogniu.
    3. Dodać rosołu (chyba litr, może więcej nie wiem musiałbym zobaczyć jak się nalewa), 4 łyżki sosu Worcestershire, 3 łyżki soku z cytryny.
    4. Niech się pyrka na małym ogniu przez 20 min.
    5. Pokroić kurczaka na małe kawałki i usmażyć na resztce tłuszczu z chorizo z 1 łyżeczką kreolskiej przyprawy.
    6. Do tego ugotować ryż.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *