Konfitura z aronii

doskonała do mięsa, do pierogów i na bułeczkę lub ciacho drożdżowe

Konfitura z aronii

Servings: 7

Składniki

Instructions

  1. Rozmroź owoce.

  2. W sporym garnku zagotuj wodę i stopniowo dodawaj do niej cały cukier. Do uzyskanego w ten sposób syropu wsyp aronię i gotuj, aż sok wypuszczony przez owoce się zagotuje.

  3. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około godzinę bez pokrywki, potrząsając od czasu do czasu garnkiem, aby przemieszać zawartość (ewentualnie możesz użyć drewnianej łyżki z dziurką – owoce się nie rozpadną na papkę). Zakończ gotowanie.

  4. Na drugi dzień ponownie zagotuj całość i trzymaj na niewielkim ogniu przynajmniej przez godzinę.

  5. Sprawdź konsystencję – wyłóż łyżeczkę konfitury na lodowaty spodeczek (schłodzony w zamrażarce). Jeśli gęstnieje, to konfitura jest gotowa. Jeśli
    nie, to gotuj jeszcze przez godzinę i sprawdź ponownie.

  6. Przekładaj do wyparzonych słoiczków i odstawiaj je do góry dnem do wystygnięcia.

    Nie wymaga pasteryzowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *