Mój chleb codzienny

Mój chleb codzienny

Trudność: Średnio zaawansowane Czas przygotowania 10 mins Czas obróbki 40 mins Czas odpoczynku 18 hrs Całkowity czas 18 godzin 50 minut

Składniki

Instructions

  1. Zakwas

    Zakładam, z e zakwas już jest.

  2. Zaczyn

    Składniki mieszamy i odstawiamy na … 12h, więc ja robię to w okolicach godziny 19:00 – tak, żeby rano móc kontynuować pracę.

  3. Ciasto
    • Składniki mieszamy i wyrabiamy przez 8 minut.
    • Odstawiamy na godzinę, po godzinie odgazowujemy poprzez kilkukrotne wyrobienie.
    • Odstawiamy na godzinę (drugi raz), po godzinie odgazowujemy poprzez kilkukrotne wyrobienie.
    • Odgazowujemy, formujemy do kształtu naczynia i zostawiamy na 3 godziny.
  4. Pieczenie
    • Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką.
    • Rozgrzewamy do 250 stopni.
    • Wyjmujemy naczynie (ostrożnie, bardzo gorące) i przekładamy delikatnie chleb.
    • Pieczemy 35 minut w zamkniętym naczyniu.
    • Zdejmujemy pokrywkę, zostawiamy naczynie wraz z chlebem w piekarniku.
    • Wyłączamy piekarnik i zostawimy w nim odkryty chleb na 4-8 minut w zależności od tego jak mocno ma być zapieczona skórka. Ja zostawiam na 6 minut – jest wtedy dość ciemna.
    • Wyjmujemy chleb na kratkę do wystygnięcia – kroimy dopiero jak ostygnie. (Prawie niemożliwe do osiągnięcia.)
File under

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *