Mój chleb codzienny
Składniki
Instructions
-
Zakwas
Zakładam, z e zakwas już jest.
-
Zaczyn
Składniki mieszamy i odstawiamy na … 12h, więc ja robię to w okolicach godziny 19:00 – tak, żeby rano móc kontynuować pracę.
-
Ciasto
- Składniki mieszamy i wyrabiamy przez 8 minut.
- Odstawiamy na godzinę, po godzinie odgazowujemy poprzez kilkukrotne wyrobienie.
- Odstawiamy na godzinę (drugi raz), po godzinie odgazowujemy poprzez kilkukrotne wyrobienie.
- Odgazowujemy, formujemy do kształtu naczynia i zostawiamy na 3 godziny.
-
Pieczenie
- Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Rozgrzewamy do 250 stopni.
- Wyjmujemy naczynie (ostrożnie, bardzo gorące) i przekładamy delikatnie chleb.
- Pieczemy 35 minut w zamkniętym naczyniu.
- Zdejmujemy pokrywkę, zostawiamy naczynie wraz z chlebem w piekarniku.
- Wyłączamy piekarnik i zostawimy w nim odkryty chleb na 4-8 minut w zależności od tego jak mocno ma być zapieczona skórka. Ja zostawiam na 6 minut – jest wtedy dość ciemna.
- Wyjmujemy chleb na kratkę do wystygnięcia – kroimy dopiero jak ostygnie. (Prawie niemożliwe do osiągnięcia.)